Kako izabrati najbolje sanitetsko vozilo za Vaše potrebe

Ambulantno ili sanitetsko vozilo je osnovno sredstvo za transport pacijenata izmedju udaljnih lokacija. Kvalitet organizacije transporta obezbeđuje vitalne zahteve za bezbednošću, kako pacijenata tako i ekipe koja učestvuje u tome. Izbor sanitetskog vozila je ozbiljan i komplikovan proces koji zahteva od naručioca ili osobe zadužene za to, poznavanje organizacije rada, tehničkih zahteva koje to vozilo mora da ispuni, kao i dostupnih rešenja na tržištu.

Definisanje optimalnog rešenja ima svoj proces i u tome treba krenuti od samog izbora vozila, izbora unutrašnjeg i spoljašnjeg opremanja, kao i medicinske opreme ugrađene u njemu.

Izbor sanitetskog vozila za Vaše potrebe je proces od nekoliko nedelja pripreme, koji ima za posledicu njegovo korišnje nekoliko godina i nekoliko stotina hiljada predjenih kilometara. Zato je ovaj proces od izuzetne važnosti i treba ga sprovesti veoma temeljno.

Izbor vozila

Izbor vozila ima za cilj definisanje proizvođača, unutrašnjeg prostora i motora vozila neophodnog za bezbednu i sigurnu vožnju. U gotovo svim slučajevima, ambulantno vozilo se pravi od kombi vozila raznih veličina. Gotovo svi glavni proizvodjači vozila imaju rešenje koje u manjoj ili većoj meri nude rešenja za vozilo. Glavni proizvodjači kombi vozila su Fiat, Citroen, Peugeot, Renault, Opel, Ford, Mercedes i Volkswagen.

Svaki od njih u svjoj paleti proizvoda ima vozila raznih dimenzija  unutrašnjeg prostora, karakteristika motora i ogibljenja. Prvo treba definisati dimenzije unutrašnjeg prostora vozila koji se uglavnom označavaju slovima i brojevima. L2H2 npr. označava vozilo L(dužina) i H (visina) da se radi o vozilu srednje visine (oko 180-190 cm unutrašnje visine) i srednje dužine unutrašnjeg prostora. To je i najčešći izbor vozila na našim prostorima. Medjutim postoje rešenja poput L1H1 (kratko-nisko), L2H1 (srednje dugačko – nisko) … kao i mnogih drugih kombinacija.

Ukoliko tražite od ponudjača da Vam da ponudu, prepuštate njemu da Vam ponudi vozilo koje ne odgovara Vašim potrebama, zato insistirajte na dimenzijama koje će vama odgovarati, a ne prepuštati prodavcu da vam definiše vaše potrebe.

Motor: Ovo je jedna od najčešćih i najvažnijih stvari koje pogone ambulantno vozilo. Slab motor će teže postizati ubrzanje vozila transporta, preticanje u saobraćaju, slabije će zagrevati vozilo toplom vodom, kao i kraći životni vek motora. Slabiji motori su povoljniji po ceni, i registraciji vozila, ali korišćenje je kasnije neuporedivo teže i skuplje.

Ogibljenje:

Izbor opremanja

Opremanje se može podeliti na spoljašnje i unutrašnje. Spoljašnje opremanje obuhvata obeležavanje vozila reflektujućim folijama, kao svetlosna i zvučna signalizacija. Kod svake od ovih stavki postoji nekoliko rešenja. Kod izbora folija treba insistirati na visoko reflektujućim folijama Oracal npr. model 5700 a takođe i na uniformisanje boje reflektujuće folije. Kod svetlosno zvučne signalizacije treba definisati broj i položaj blinkera, kao i broj i dužinu svetlosnih konzola.

U unutrašnjem opremanju treba definisati broj i položaj sedišta, vrstu grejanja (na toplu vodu motora ili Webasto grejanje). Ovo poslednje je jedno od najvažnijih stvari, jer je to najčešći problem s kojim se sreću ekipe. Webasto grejanje omogućava grejanje prostora na Diesel gorivo i dok je motor ugašen. To obezbedjuje toplinu unutrašnjeg prostora, kako za pacijenta tako i za ekipu. Razlika u ceni ne opravdava uštedu na grejanju sanitetkog vozila i treba insistirati na nezavisnom Webasto grejanju.

Pored svega ovoga, treba voditi računa o hladjenju, unutrašnjem osvetljenju, broju i položaju rukohvata na ulaznim vratima, kao i mestima za odlaganje opreme i materijala.

Izbor medicinske opreme

Izbor medicinske opreme je takođe veoma važno pitanje za dobijenje funkcionalnog i upotrebljivog ambulantnog vozila. Ovo obuhvata:

  • Transport
  • Imobilizacija
  • Reanimacija
  • Torbe i ruksaci
  • Kiseoniča podrška
  • Aspiracija

Sve ovo je, zbog obima, opisano u blogu za izbor medicinske opreme za sanitetsko vozilo.